Dünyanın saygın bilim dergilerinden American Journal of
Clinical Nutrition dergisinde 1993 yılında yayımlanan bir çalışma,
Ramazan ayında HDL-kolesterol (iyi kolesterol) seviyelerinin önemli
ölçüde (%30) arttığını ortaya koymuştur.
Annals of Nutrition and Metabolism dergisinde yayımlanan bir
çalışmada da (2), Ramazan esnasında, Ramazan öncesi döneme göre, serum
total kolesterol düzeylerinin ortalama % 7.9 civarında azaldığı
bulunmuştur. Benzer şekilde, trigliserit düzeylerinin % 30 azaldığı;
serum HDL kolesterolün % 14.3 arttığı ve LDL kolesterolün (kötü
kolesterol) % 11.7 azaldığı bulunmuştur. Sonuç olarak, Ramazan
esnasındaki beslenme davranışının, plazma lipit ve lipoproteinlerini
olumlu yönde etkilediği ifade edilmiştir.
European Journal of Clinical Nutrition dergisinde yayımlanan bir
çalışmada ise (3), Ramazan ayında HDL kolesterol seviyelerinin önemli
ölçüde (%23) arttığı gözlenmiş ve oruç tutmanın plazma HDL kolesterol
seviyelerini artırmak için ilaçsız ve çok etkili bir yöntem olduğu
açıklanmıştır.
Dünyanın en önemli klinik biyokimya dergilerinden biri olan Clinica
Chimica Acta dergisinde yayımlanan bir çalışmada ise (4), Ramazan
orucunun serum apo B seviyelerini azaltırken, serum apo AI
(apolipoprotein AI) seviyelerini artırdığı bulunmuştur. Elde edilen
bulgulara göre, Ramazan’ın serum apolipoprotein metabolizmasını olumlu
bir biçimde etkilediği ve bunun kalp-damar hastalıklarını önlemeye
katkıda bulunabileceği sonucuna varılmıştır.
Türkiye’den Fehime Benli Aksungar ve ark. (5,6) tarafından yapılan
iki ayrı çalışma, Ramazan’da HDL düzeylerinin arttığını; D-Dimer, IL-6,
CRP ve homosistein seviyelerinin ise düştüğünü göstermiştir. Buna
dayanarak, Ramazan orucunun vücudun inflamatuar durumu ve
kardiyovasküler risk faktörleri açısından olumlu etkileri olduğu
bildirilmiştir.
Ramazan’da LDL-kolesterolün azalıp, HDL-kolesterolün arttığı, son
olarak 2009 yılının Mart ayında yayımlanan bir çalışmada daha (7)
belirlenmiştir.
Kaynaklar:
(1) Maislos M, Khamaysi N, Assali A, Abou-Rabiah Y, Zvili I, Shany
S. Marked increase in plasma high-density-lipoprotein cholesterol after
prolonged fasting during Ramadan. Am J Clin Nutr. 1993
May;57(5):640-2.
(2) Adlouni A, Ghalim N, Benslimane A, Lecerf JM, Saile R. Fasting
during Ramadan induces a marked increase in high-density lipoprotein
cholesterol and decrease in low-density lipoprotein cholesterol. Ann
Nutr Metab. 1997;41(4):242-9.
(3) Maislos M, Abou-Rabiah Y, Zuili I, Iordash S, Shany S. Gorging and
plasma HDL-cholesterol–the Ramadan model. Eur J Clin Nutr. 1998
Feb;52(2):127-30.
(4) Adlouni A, Ghalim N, Saïle R, Hda N, Parra HJ, Benslimane A.
Beneficial effect on serum apo AI, apo B and Lp AI levels of Ramadan
fasting. Clin Chim Acta. 1998 Mar 23;271(2):179-89.
(5) Aksungar FB, Eren A, Ure S, Teskin O, Ates G. Effects of
intermittent fasting on serum lipid levels, coagulation status and
plasma homocysteine levels. Ann Nutr Metab. 2005 Mar-Apr;49(2):77-82.
Epub 2005 Mar 29.
(6) Aksungar FB, Topkaya AE, Akyildiz M. Interleukin-6, C-reactive
protein and biochemical parameters during prolonged intermittent
fasting. Ann Nutr Metab. 2007;51(1):88-95. Epub 2007 Mar 19.
(7) Lamri-Senhadji MY, El Kebir B, Belleville J, Bouchenak M.
Assessment of dietary consumption and time-course of changes in serum
lipids and lipoproteins before, during and after Ramadan in young
Algerian adults. Singapore Med J. 2009 Mar;50(3):288-94.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder